Przejdź do treści

Szkoła Podstawowa nr 12 z Oddziałami Integracyjnymi im. Ignacego Łukasiewicza w Jaśle
w Zespole Szkół Miejskich nr 3 w Jaśle

Wywiad z trenerem sportowym

na niebieskim tle herb Jasła, logo Fundacji Orlen dla Pomorza i napis: JASIELSKA LIGA NAUKOWA Z ORLENEMAby zachęcić młodych jaślan do ograniczenia cukru w diecie, postanowiliśmy zdobyć przekonywujące argumenty rozmawiając z Panem Trenerem, który prowadzi zajęcia piłkarskie w Akademii Piłkarskiej Czarni Jasło i doskonale wie, jak sportowcy powinni się odżywiać.

Sportowcy, którzy przecież bardzo dbają o swoje zdrowie i kondycję, unikają jedzenia słodyczy i picia słodkich napojów, a także napojów gazowanych. A gdy mają ochotę na coś słodkiego, sięgają po świeże i suszone owoce, które dają energię, są bogate w minerały, witaminy i błonnik. Sportowcy jadają różnego rodzaju orzechy, bo zawierają kwasy tłuszczowe oraz są źródłem dużych ilości łatwostrawnego białka. Mają też sporo błonnika, przez co szybko zaspokajają uczucie głodu. Sportowcy lubią też jeść rodzynki, które są bogate w potas, co wpływa korzystnie na pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze, a także mają sporą zawartość żelaza, fosforu i jodu i dostarczają witaminę E oraz witaminy z grupy B i dlatego działają wzmacniająco na układ nerwowy. Oprócz tego sportowcy jadają i polecają żurawinę, bogatą w przeciwutleniacze zwane polifenolami, które wpływają korzystnie na układ krążenia i niszczą bakterie odpowiedzialne za zapalenie dróg moczowych. Natomiast jadane przez nich chipsy z jabłek wspomagają procesy trawienne, zawierają witaminę C, obniżają poziom cholesterolu, łagodzą podrażnienia żołądka, poprawiają krążenie krwi, wzmacniają serce i zawierają też witaminy z grupy B. Krótko mówiąc, dieta młodego sportowca, którego organizm intensywnie się rozwija, musi być bardzo dobrze zbilansowana, czyli urozmaicona i bogata w witaminy, minerały, białko, błonnik.

wywiad z trenerem sportowymPan Trener, który od lat prowadzi zajęcia sportowe z dziećmi, zaobserwował, że nadmierne jedzenie słodyczy przyczynia się do obniżenia ich sprawności fizycznej. Częste spożywanie słodyczy w dużych ilościach może powodować stłuszczenie wątroby i idącej za tym insulinooporności wynikającej z zaburzeń gospodarki hormonalnej. Brzmi to dość skomplikowanie, ale jedno jest pewne, zbyt duża ilość zjadanych słodyczy z pewnością nie tylko może być przyczyną różnych chorób, ale również niekorzystnie wpływa na kondycję fizyczną i samopoczucie.

Poza tym Pan Trener podkreślił, że bardzo ważne dla każdego dziecka i sportowca jest nawodnienie organizmu, które wspomaga regenerację po wysiłku fizycznym i chroni przed kontuzjami.

Pan Trener poradził nam, żebyśmy unikali jadania słodyczy przed lekcją wychowania fizycznego lub przed treningiem. Natomiast po wysiłku fizycznym, można wspomóc się czymś słodkim, aby szybko dodać sobie energii, jednak będzie to energia pochodząca z przetworzonych tłuszczów i cukrów, bez wartościowych składników.

Podsumowując, zachęcamy Was: kiedy macie ochotę na coś słodkiego, to – wzorem sportowców – sięgajcie po owoce i orzechy.

Aleksandra, Mateusz i Oliwier
PROJEKT EDUKACYJNY JASIELSKA LIGA NAUKOWA Z ORLENEM REALIZOWANY JEST PRZEZ MIASTO JASŁO WE WSPÓŁPRACY Z FUNDACJĄ ORLEN DLA POMORZA W SZKOŁACH PODSTAWOWYCH
© SP 12, Jasło 26 II 24
na niebieskim tle herb Jasła, logo Fundacji Orlen dla Pomorza i napis: JASIELSKA LIGA NAUKOWA Z ORLENEMSOS 800121212 Potrzebujesz pomocy? Dziecięcy telefon Zaufania Całodobowy, 7 dni w tygodniumLegitymacjalogo Geniallne SzkolyPostaw na rodzinę!Srebrna Honorowa Odznaka Przyjaciel Hufca ZHP Jasłocertyfikat: Bezpieczna i przyjazna szkołaDęby pamięci Stowarzyszenie Weteranów Polskich Formacji Granicznych
Wolne lekturyCITiK Jasłologo Zintegrowana Platforma EdukacyjnaLogo krajowego repozytorium obiektów nauki i kultury. Kliknięcie spowoduje przekierowanie na stronę kronika.gov.plDobry Start
lmapa strony·deklaracja dostępności·Nu Html Checker·CSS W3CFeed_iconKurs HTML - strona WWW za darmo