Słodkie i zdrowe Walentynki w klasie 3d
W klasie 3d z okazji Walentynek zespół ligowy zaprosił koleżanki i kolegów na degustację pysznych, słodkich przekąsek, które w większości nie miały w swoim składzie cukru buraczanego. Słodki smak nadawał im miód, erytrytol (zdrowszy zamiennik cukru, który nie dostarcza kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny) lub cukier trzcinowy (który ma wartości odżywcze takie, jak żelazo, magnez, potas i wapń). Pierniczki z miodem i erytrytolem, ciasto marchewkowe z cukrem trzcinowym, ciasteczka owsiane z ertrytolem i gorzką czekoladą, a także „łódeczki” z orzechami włoskimi, żurawiną, rodzynkami i chipsami bananowymi wszystkim bardzo smakowały, co każdy potwierdził własnoręcznym podpisem. Co więcej, uczniowie zabrali do domu przepisy na te pyszności. Wy też spróbujcie upiec takie słodkości bez cukru. Przepisy poniżej.
Aleksandra, Mateusz i Oliwier
- Pierniczki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 łyżki miodu
- Mąkę połączyć z gorącym roztopionym miodem. Dodać cukier, sodę, przyprawę i wyrobić ciasto. Jak przestygnie, dodać jajka i masło. Zagnieść ciasto, rozwałkować cienko, wykrawać pierniczki. Można posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec około 15 minut.
-
- Ciasteczka owsiane
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1½ szklanki maki
- 2 jajka
- ¾ szklanki erytrytolu
- 4 łyżki masła
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki żurawiny
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- gorzka czekolada
- Połączyć składniki i wyrobić ciasto. Wałkować i wykrawać ciasteczka. Piec około 15 minut. Można polać roztopioną gorzką czekoladą.
-
- Babeczki z cukrem trzcinowym
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- Ubić jajka z cukrem. Dodać resztę składników i wymieszać. Piec około 15 minut. Po upieczeniu można polać roztopioną gorzką czekoladą.
-
- Ciasto marchewkowe
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1½ szklanki tartej marchewki
- 1½ szklanki cukru trzcinowego
- 255 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka oleju
- szczypta soli
- Jajka utrzeć z cukrem. Dodać resztę składników i wymieszać. Na końcu dodać marchewkę i delikatnie wymieszać. Piec około 40 minut.
-
- Ciasto „herbaciane”
- 120 g płatków owsianych błyskawicznych
- 250 ml gorącego mleka
- 2 jajka
- 2 banany
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml gorącego mleka
- Płatki wymieszać z gorącym mlekiem. Rozgnieść banany i połączyć z jajkami i mlekiem. Dodać sól i proszek do pieczenia oraz kakao, wymieszać. Piec w brytfannie o średnicy 20 cm przez około 40 minut.
-
- Muffinki czekoladowe „fit”
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki erytrytolu
- 2 łyżki kakao
- pokruszona czekolada gorzka
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka kokosowego
- Jajka utrzeć z cukrem. Dodać resztę składników i wymieszać. Nakładać do foremek i piec około 15 minut.
PROJEKT EDUKACYJNY JASIELSKA LIGA NAUKOWA Z ORLENEM REALIZOWANY JEST PRZEZ MIASTO JASŁO WE WSPÓŁPRACY Z FUNDACJĄ ORLEN DLA POMORZA W SZKOŁACH PODSTAWOWYCH