Przejdź do treści

Herb Polski

Przedszkole Miejskie nr 9 z Oddziałami Specjalnymi i Oddziałami Integracyjnymi w Jaśle
w Zespole Szkół Miejskich nr 3 w Jaśle

Wydarzenia - 2021/22

8XI Dzień Śniadanie Daje Moc obchodzony w Europie jako Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

Przedszkolaki, nawet te najmłodsze, zaangażowane były w uczczenie tak ważnego Święta. Działanie to realizowane jest corocznie w ramach Promocji Zdrowia, mającej na celu promowanie zdrowego żywienia w naszej społeczności przedszkolnej. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania stawia sobie za cel zachęcanie dzieci do zdrowego odżywiania się. W tym dniu w sposób szczególny promuje się dobre nawyki żywieniowe, systematyczne spożywanie wartościowych posiłków, oraz zwraca się uwagę na konsekwencje złej diety.

Na zdrówko dobra to rada
– dużo owoców zajadaj!
W owocach są witaminki
– są to zdrowia okruszynki.

Święto jest obchodzone w naszym przedszkolu od kilku lat i to na wiele sposobów. Podejmowaliśmy działania mające na celu promocję zdrowego stylu życia, w tym oczywiście odpowiedniej diety – m.in. poprzez spotkania z dietetykiem, kucharką czy przedstawicielami sanepidu. Podsumowaniem każdego spotkania były urozmaicone praktyczne warsztaty kulinarne prowadzone pod kierunkiem nauczycielek.

W tym roku przestrzegając zasad Procedury bezpieczeństwa nie podjęliśmy praktycznych zajęć kulinarnych. Tegoroczne obchody nawiązały do promowania zdrowego jedzenia poprzez różnego rodzaju działalność dydaktyczną oraz plastyczną.

Przedszkolaki zapoznawały się z najnowszą piramidą żywienia, układały i nazywały poszczególne jej piętra, dowiedziały się, czym są bomby witaminowe oraz nauczyły się odróżniać produkty szkodliwe dla zdrowia od zdrowej żywności. Uczestniczyły w ćwiczeniach gimnastycznych potwierdzając tym samym, że ruch jest najważniejszy w piramidzie zdrowia. Zdrowe odżywianie uzupełnia korzyści płynące z aktywności fizycznej i na odwrót – najlepsze efekty zdrowej diety uzyskamy w połączeniu z codzienną aktywnością fizyczną.

Dzieci z grupy Tygryski uczestniczyły w zajęciu bibliotecznym Moda na zdrowe odżywianie. Inspiracją do działań dzieci była baśń O Księżniczce Alince i rycerzu Witaminku oraz wiersz Dzień zdrowej żywności. Przedszkolaki poznały nazwy witamin a także produkty, które je zawierają. Były zagadki, zabawy, quiz o zdrowiu oraz kolorowanki.

Emocjonującą i wesołą zabawą okazały się w tym dniu edukacyjne gry planszowe Wiesz co jesz? oraz Zdrowe jedzenie. Podczas rozgrywek dzieci utrwalały wiedzę o zdrowym odżywianiu.

Wykorzystując materiały edukacyjne akcji edukacyjno – informacyjnej Dzieciaki Mleczaki, był czas na pokazanie dzieciom bardzo ważnej roli mleka i produktów mlecznych w ich diecie.

Co to jest zdrowie? Jakie zachowania pozytywnie wpływają na stan naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania szukaliśmy na zajęciach z kodowania tworząc program, który przeprowadzi robota GeniBot do mety przechodząc przez pola, na których znajdują się grafiki kojarzące się z pozytywnym wpływem na zdrowie. I oczywiście udało się!

Podsumowaniem realizowanych działań starszych grup było rozwiązanie przez dzieci testu obrazkowego, z którym dzieci poradziły sobie wspaniale.

Młodsze grupy wyraźnie określały znajomość warzyw i owoców oraz ich rolę w codziennej diecie. Wielką frajdą dla dzieci była zabawa W sklep, gdzie można było kupić zdrowe owoce i warzywa. Przedszkolaki wybrały się w Podróż do Krainy Pełnej Zdrowia zabierając do pociągu jako pasażerów tylko produkty zdrowe.

Dzieci podczas zajęć dydaktyczno-wychowawczych poznały zasady zdrowego odżywiania a następnie zainspirowane poprzez zabawy ruchowe, muzyczne, literaturę, prezentacje multimedialne, twórczo uczestniczyły w zajęciach plastycznych: kolorowały obrazki, lepiły z masy solnej owoce i warzywa, wykonywały zdrowe mandale, komponowały z wycinanek Zdrowy posiłek oraz Zdrowy uśmiech.

Podsumowaniem Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania było wyeksponowanie prac plastycznych na tablicach poszczególnych grup. Wysiłki naszych przedszkolaków wyszły przepysznie!

Królem tego dnia stał się makaron. W tym dniu zorganizowana została wystawa makaronów w hollu budynku A. Dzieci mogły zaobserwować, że makarony przybierają wszystkie możliwe kształty tworząc zbiór ponad 70 odmian! Dzieci najchętniej wskazywały na makaron Fusilli – włoski makaron z powodzeniem wykorzystywany w polskiej kuchni. Przecież znane nam wszystkim świderki tak chętnie serwujemy do zupy pomidorowej lub zajadamy ze smakiem z sosem gulaszowym, czy serem. Pasują do wielu różnych potraw i to ich niewątpliwy plus!

Pamiętajmy!!! Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na późniejszy styl życia i odżywiania. Dzieci, które poznają zalety zbilansowanego odżywiania i wiedzą, jak świadomie wybierać produkty żywnościowe, będą w dorosłym życiu prowadzić zdrowy styl życia.

Należy pamiętać, że zdrowe odżywianie to przede wszystkim profilaktyka chorób a także inwestycja w prawidłowy rozwój układu odpornościowego dziecka.

Dziękujemy Rodzicom, którzy zaangażowali się do powstania wystawy makaronów!!!

Zdjęcia znajdują się w zakładkach grup

© PM 9, Jasło 9 III 23
SOS 800121212 Potrzebujesz pomocy? Dziecięcy telefon Zaufania Całodobowy, 7 dni w tygodniuLogo Geniallne SzkolyPostaw na rodzinę!Złoty PrymPrzedszkole na medal 2019 Województwa Podkarpackiegocertyfikat: Bezpieczna i przyjazna szkołaDęby pamięci Stowarzyszenie Weteranów Polskich Formacji Granicznych
CITiK JasłoWolne lekturyLogo krajowego repozytorium obiektów nauki i kultury. Kliknięcie spowoduje przekierowanie na stronę kronika.gov.pl 
lmapa strony·deklaracja dostępności·Nu Html Checker·CSS W3CFeed_iconKurs HTML - strona WWW za darmo