W tym dniu dzieci przyszły do szkoły w strojach w kolorach jabłek. Każda klasa wykonała zdjęcia z „jabłkiem” w roli głównej. Była to też okazja, aby przypomnieć sobie, że jedzenie warzyw i owoców jest podstawą, aby zapewnić sobie zdrowie, witalność i zminimalizować ryzyko wielu chorób. Uczniowie ze smakiem degustowali jabłka otrzymane ze stołówki szkolnej. Wszystkie podejmowane działania przyniosły uczniom wiele radości, a jednocześnie zwróciły uwagę na korzyści wynikające ze spożywania jabłek.
Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już ok. 6500 r. p.n.e. w regionie położonym pomiędzy Morzem Czarnym a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Te bogate w liczne witaminy owoce były też przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Nasi przodkowie nie byli gorsi - w wykopaliskach Biskupina znaleziono ślady jabłoni rosnących tam już ok. 1600 r. p.n.e. Obecnie wartości odżywcze i prozdrowotne działanie polskich jabłek są doceniane w wielu innych krajach, ponieważ Polska jest jednym z głównych producentów tych owoców na świecie.
Powinniśmy jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie. Dlaczego? Jest przynajmniej 10 powodów. Dorośli powinni wiedzieć że:
Kliknij w wybrane zdjęcie aby rozpocząć pokaz
Skrypt galerii pobrany z itporady.pl